تاریخچه تلویزیون

امواج رادیویی، تاریخچه تلویزیون، اجزا و شیوه عملکرد تلویزیون های قدیمی و جدید.
برای بهتر متوجه شدن شیوه دریافت و ترجمه امواج رادیویی توسط گیرنده یا تلویزیون، ابتدا باید با امواج رادیویی ، ویژگیهای آنها و نحوه انتقال آنها آشنا شد.
آغاز راه و ماجرا از یک استدیوی برنامه سازی شروع میشود سیگنالهای تلویزیونی( سیگنال های صوت و تصویر) از استدیو توسط کابل به ایستگاه پخش فرستاده میشوند. در ایستگاه پخش نیز فرستنده های بسیار قویای وجود دارد که این سیگنال ها را با شعاع بسیار طولانی و زیاد در هوا میپراکنند.اما در واقع سیگنال های تلویزیونی به خودی خود قابل ارسال نیستند بلکه این سیگنال ها در فرستنده اصلی، توسط بخش کمباینر با امواج رادیویی همراه و ادغام میشوند.امواج رادیویی دارایی طول موج و بسامد بسیار زیادی هستند. منظور از طول موج فاصله بین دو قله موج و منظور از بسامد تعداد موج در ثانیه است.سیگنال های تلویزیونی اکثرا با بسامد خیلی بالا یا VHF و یا بسامدهای فرابالا UHF فرستاده میشوند.
شاید برایتان جالب باشد —> خرید تلویزیون از بانه |
پس نحوه کار به این صورت است، سیگنال های حامل اطلاعات صوت و تصویر از استدیوها ، توسط کابل به ایستگاه های پخش میرسند و در این ایستگاه، سیگنال های صوت و تصویر با موج رادیویی ادغام و سپس تقویت میشوند و مانند نور در هوا پراکنده میشوند. حداکثر بردی که موج رادیویی پس از تقویت و ارسال از از فرستنده اصلی دارند 8 کیلومتر است و برای پخش در فاصله های طولانی نیاز به فرستنده ها و رادارهای دیگری در طول مسیر است که اکثرا بر روی قلهی کوهها نصب میشوند.اگر طول موجهای انتخاب شده توسط ایستگاه های پخش برای کانال های مختلف یکسان یا حتی نزدیک به هم باشند. عملا تلویزیون توانایی ترجمه امواج به صوت و تصویر را به دلیل تداخل نخواهد داشت.
روشهای دیگری نیز برای مخابره سیگنال های تلویزیونی مانند کابل های زیرزمینی( کابل فیبر نوری) و یا ارسال از طریق بشقابهای بزرگ به ماهواره و سپس بازتاب وسیع موج توسط ماهواره در مدار زمین وجود دارد.
ارسال از طریق کابل زیرزمینی(فیبرنوری): این کابل با طول قطر بسیار کم، از رشته های نازکی ساخته شده و شیشه مانند هستند که از طریق پالسهای نور لیزریف اطلاعات صوت و تصویر را منتقل میکنند. از ویژگیهای این کابل ها توانای حمل هزاران هزار کانال به صورت همزمان میباشد.شبکه و کانال های که از کابل های زیرزمینی برای پخش برنامه های خود استفاده میکنند. اکثرا کانال های هستند که اشتراکی و به صورت دورهی از بیننده گان خود هزینه دریافت میکنند.
انتقال و انتشار امواج از طریق ماهوارهها: آنچه بدیهیست قرارگیری ماهوارهها در فاصله معینی از زمین تحت عنوان مدار است. امواج تلویزیونی با دیشهای بسیار بزرگی تخت عنوان ایستگاه زمینی به فضا و به سمت ماهواره مدنظر فرستاده میشوند. ماهواره ها نیز سیگنال را پس از دریافت تقویت و به در مقیاس وسیعی بازتاب میدهند.
شاید برایتان جالب باشد ——>تلویزیون سونی بانه |
خلاصه ای از تاریخچه تلویزیون:
طبق تاریخ تلویزیون را جان لوگی برد اسکاتلندی در سال 1925 اختراع کرد. اما در واقع لوگیبرد از دست آوردهای محققین پیشین خود و یک دانش آموز آلمانی برای نهایی کردن اختراع خود سود جست. لوگی برد در 1926 اولین ایستگاه تلویزیونی جهان را راه اندازی کرد و آن را تیوی دو نام نهاد. سیر پیشرفت تلویزیون پس از اختراع لوگی برد با شرکت های مختلفی ادامه داشت و در سال 1956 اولین تلویزیون های سیاه و سفید روانه بازار شدند. سرانجام تلویزیون پس از حدود سه دهه از با افت قیمت، عمومی تر شد…
در ابتدا مردم بسیار نسبت به تلویزیون مشتاق شدند و همگی خیلی زود یکی از این دستگاه ها را در تهیه کردند. محققان در ادامه بر آن شدند که این فناوری ارسال و مخابره ترکیب صدا و تصویر را در گیرندهها ارتقا بخشند و همین نیز شد. کم کم تلویزیون های رنگی به بازارها آمدند و با استقبال بسیار گسترده مواجه شدند. دانشمندان و کارخانه جات مختلف با توجه به نیاز و تقاضای روزافزون مردم باید صفحه نمایش ها باید بزرگتر می کردند. تحقیقات و مطالعات فراوانی انجام شد که به دست یافتن به فناوری های متنوعی انجامید.
از پیشرفت های کنونی می توان به ضخامت حداقلی گیرنده ها، بیلیون ها رنگ که از طیف های گسترده ای در صفحه نمایش آنالیز می شود، وجود انواع پورت ها ورودی و خروجی برای اتصال انواع دستگاه های پخش خانگی، وای فای و امکان اینترنت گردی، رزولوشن های با کیفیت های اچ دی، فول اچ دی، 2k،4k و… اشاره کرد که همگی تنها به دلیل شوق و اشتیاق وافر مخاطبان تلویزیون برای نشستن پای برنامه های آن است.
شاید برایتان جالب باشد ——> خرید تلویزیون ال جی از بانه |
پس از پلاسما که انقلاب بزرگی در صنعت تلویزیون به شمار میآید، تلویزیونهای با عنوان LCD ها به بازارها آمدند. این فناوری وضوح و کیفیت هرچه بیشتر تصاویر را با ضخامتی بسیار کمتر از پلاسما موجب می شد. ال سی دی ها نیز مانند پلاسماها از نور پس زمینه برای تشکیل تصویر استفاده می کنند. کیفیت از پلاسما به ال سی دی تحول و انقلابی بزرگ بود اما هنوز رنگ ها بالاخذ رنگ سیاه از عمق چندانی برخودار نبودند و همین امر کیفیت را محدود می ساخت. پس از ال سی دی ها LED ها به بازار آمدند، تلویزیون های که کیفیت در آنها چندیدن برابر ال سی دی ها بود. ال ای دی همان ال سی دی ها هستند که نور پس زمینه در این سیستم های جدید با استفاده از ال ای دی ها تامین می شود اما این تلویزیون های ال ای دی که از جدیدترین ها نیز هستند مصرف انرژی بسیار بالایی دارند و به واسطه وجود نور پس زمینه همچنان تا حداکثر کیفیت تصویر راه بسیاری باقی بود تا آنکه سرانجام OLED ها از راه رسیدند. تلویزیون های که تصویر را مانند هر آنچه که با چشم می بینیم ارائه می دهند و تصاویر بسیار واقعی و با نهایت کیفیت بر روی صفحه هایشان نقش می بندد. در واقع می توان گفت کیفیت بی نظیر این نمایشگرها آخرین دستاورد در عرصه و صنعت تلویزیون است.
اجزای تلویزیون:
لامپ تصویر: سیگنال های تصویر و صدا که با موج به گیرنده تلویزیونی می رسند در ساز و کار پیچیده ای از هم جدا میشوند. سیگنال تصویر به صورت جداگانه در لامپ تصویر به رنگهای آبی، قرمز، سبز تجزیه و به نور تبدیل میکند. (و سیگنال های صدا نیز به باند و بلندگوها انتقال مییابند.) در قسمت پشتی تلویزیون سه تفنگ الکترونی وجود دارد.
از اجزای مختلف لامپ تصویر می توان محفظه شیشهای خلا، فیلیمان برای گرم کردن کاتد، کاتد برای ساطع شدن الکترون، سیستم آپتیک که الکترون های ساطع شده را متمرکز میکند،لایه نازک فسفرکه الکترونها به آن برخورد میکنند وسیم پیچ که سبب ایجاد میدان الکتروستاتیکی برای روشن شدن صفحه میشود. از اصلی ترین اجزای لامپ تصویر شبکه مدلاتور است که براساس قدرت سیگنال ورودی، شدت شعاع الکترونی را کم یا زیاد میکند.
در تلویزیون های رنگی سه نوع ماده فسفرسانس وجود دارد که هرکدام یکی از رنگهای قرمز، سبز و آبی را تولید میکنند.
تفنگهای الکترونی، الکترون های را که حامل بارآلکتریکی هستند به صفحه نمایش پرتاب میکنند.( صفحه نمایش در قسمتجلویی لامپ تصویر قرار دارد.)
شاید برایتان جالب باشد ——> خرید تلویزیون سامسونگ از بانه |
صفحه نمایش(ها): همگی با سه نوع فسفر پوشیده شدهاند.اشعه الکترونهای پرتابی توسط تفنگ الکترونی ضمن برخورد به صفحه نمایش به رنگ های آبی، قرمز و سبز تبدیل میشوند. این عمل در تمام مدت به صورت پیوسته و مداوم انجام میشود. اما حال این سئوال پیش میآید که چگونه در یک آن تصویرهای پی در پی با هزاران رنگ بندی در صدهزارم ثانیه شکل میگیرند؟ در واقع پشت صفحه نمایش، یک صفحه فلزی قرار دارد که دارایی هزاران هزار سوراخ ریز میباشد که برای هر روزنه سه فسفر آبی، قرمز و سبز دارایی وجود دارد. این صفحه روزنه دار به گونهای قرار گرفته که هر پرتو به فسفر مناسب خود برخورد نماید. یعنی پرتو حاوی اطلاعات رنگ قرمز به فسفری که با برخورد چنین پرتوی به رنگ قرمز میدرخشد و به همین ترتیب آبی به آبی و سبز به سبز.
دوام تصویر از دیگر مقولههای است که پرداختن به آن شیوه شکل گیری فیلم را بر روی صفحه و در مغز ما به خوبی پاسخ میدهد.
یکی از بدیهیات دنیای فیلم سازی قطع 24 فریم بر ثانیه است که در هر ثانیه 24 تصویر با سرعت از مقابل چشمان ما میگذرد. تدوام و سرعت پخش این تصاویر،به دنبال یکدیگر توهم حرکت و تداوم را تا حدی ممکن میکند اما این به تنهایی نمیتواند احساس تدوام را در ما از محیط اطراف فراهم کند بلکه باید گفت تمامی موارد و پیشرفت ها در صنعت فیلم سازی نیز مدیون یکی از توانایی های مغزی ماست، هر تصویری که از چشمان ما توسط عصب بینایی به مغز فرستاده میشود به اندازه یک دهم ثانیه در لب بینایی ماندگاری و ثبات مییابد و همین امر مانع از مقطع بنظر رسیدن تصاویر و دریافتیمان از محیط و یا صفحه تلویزیون میشود. در صفحه تلویزیون نیز آنچنان سریع تصاویر توسط الکترون های تابشی بر روی صفحه فسفری پرتاب میشوند که ما به واسطه دوام هر تصویر در مغرمان میپنداریم این یک فیلم است و نه یک سری تصاویر مقطع و از هم جدا.
از دیگر از اجزای تلویزیون کنترل یا ریموت است که با از اشعه مادون قرمز امکان کنترل و تنظیم تلویزیون را برای ما فراهم میکند.
هر تلویزیون دارایی کانال های مختلفی است که در صورت عدم دریافت موج حامل اطلاعات صدا و تصویر به اصطلاح به آن برفک میگوییم. شیوه بخش پذیری تلویزیون به کانال های مختلف و دریافت هر موج مختص به هر شبکه به این صورت است که امواج رادیویی از فرستنده اصلی هر کدام برحسب بسامد و طول موج خاص خود به کانالهای مختلفی تقسیم میشوند و برای این منظور نیز برای هر کانال طول موج و بسامد خاصی از طریق ایستگاه های پخش اختصاص مییابد. در انتها نیز توسط کاربر و یک جستجوی ساده یا اتوماتیک در منوی تلویزیون امواج را دریافت میکنیم.
از دیگر بخشهای تلویزیون می توان به پورت های اشاره کرد که پشت اکثر تلویزیونها تعبیه شده اند. این پورتها که کارایی های فراوانی نیز دارند امروزه به عنوان پیشرفت چشمگیری در صنعت تلویزیون سازی به حساب میآیند و حتی یکی از موارد ارزیابی به روز بودن دستگاه نیز محسوب میشوند.
شاید برایتان جالب باشد ——> خرید تلویزیون پاناسونیک از بانه |
از انواع پورت های می توان به پورت VGA پورت DVI برای انتقال منابع تصویری خارجی مانند دستگاه های پخش خانگی اشاره کرد. امروزه پورت های که نام برده شد بیشتر با آرم PC مشخص میگردند. از دیگر پورت ها، پورتهای کامپوزیت( ورودی فیش های رنگی پشت یا کنار تلویزیون) که کابل های کامپوزیت به آن متصل میشوند نیز برای انتقال تصاویر از سایر سیستم های پخش کارایی دارند.با استفاده از پورت کامپوزیت که ورودی آن با رنگ های زرد، سفید و سبز مشخص میشوند می توان به تصویر SD یا استاندارد دست یافت. پورت های سفید و قرمز برای انتقال صدا و از پورتزرد میتوان برای انتقال ویدیو اشاره کرد.از این پورت حتی می توان برای پخش زنده و مستقیم فیلم از دستگاههای مانند هندیکم ها و یا دوربین های مدار بسته بهره برد.
از دیگر پورت ها پورت های کامپونت هستند، این پورت که از لحاظ نام گذاری بسیار شبیه به کامپوزیت است در واقع کارایی آنها نیز بسیار شبیه به پورت های کامپوزیت است اما در کامپونتها بجای یک پورت برای اطلاعات تصویر از سه ورودی برای انتقال تصویر و از دو ورودی دیگر نیز برای انتقال صدا استفاده می شود. پورت های کامپونت برای ارتقای کیفیت تصاویر ورودی به تلویزیون از دستگاههای با کیفیت پایین بسیار مفید و مثمر ثمر واقع میشوند.
پورت VIDEO OUT از دیگر پورت های است که در پشت گیرندهها به چشم میخورد که برای ضبط فیلم و تصاویر در دستگاه های جانبی، ویدیو را از تلویزیون به آنها انتقال میدهد.
نحوه عملکرد تلویزیون های جدید مانند LED یا OLED ها
قبل از اشاره به شیوه عملکرد این تلویزیونها باید اشاره کرد که این LED و OLED دارایی آخرین فناوریها و بهترین سطح کیفیت برای مقاصد گوناگون در مدل های مختلفی تولید و عرضه میشوند.اما در واقع باید گفت LED و نسل های پس از آن تکامل یافتهای از LCD ها هستند. السیدی ها در پیشرفته ترین مدل آنها از فلئورسنت برای نور صفحه خود پشت صفحه نمایش اصلی استفاده میکنند اما نور در الایدی ها توسط یک صفحه کریستالی بسیار نازک تامین میشود و همین تفاوت میان الایدیها و السیدیها است. الایدی ها به دو گروه FULL LED و EDGE LED تقسیم بندی میشوند. کلیه الایدیها قابلیت تنظیم نور به صورت نقطه ای را دارند.این قابلیت باعث عمق رنگها بالاخذ رنگ سیاه و وضوح تصاویر میشود.