راهنمای استفاده بهینه از كولر گازی
راهنمای استفاده بهینه از كولر گازی
چگونه از کولر گازی درست و بهینه استفاده کنیم؟
شدت انرژي در ايران بسيار بالاتر از استانداردهاي جهاني است كه نشان از مصرف بي رويه انرژي در بخشهاي مختلف جامعه دارد .
در طول سالهاي اخير مصرف برق در بخشهاي مختلف با رشد چشم گيري روبرو بوده است .
سرمايه گذاري ســالانه حدود40 هزار ميلياردريال براي ايجاد تاسيسات توليد ، انتقال و توزيع نيروي برق و استفاده ازبخش عمده اي از آنها تنها در 4 ساعت زمان اوج بار ، مشكلات عديده اي را براي صنعت برق بوجود آورده است . ايامي از سال و نيز ساعاتي از شبانه روز داراي بيشترين مصرف انرژي الكتريكي است كه به آن روزهای اوج مصرف سال و ساعات اوج بار گفته مي شود و عموما اين مصارف اوج ، در فصل تابستان از حدود اواسط تيرماه تا اواسط شهريور ماه است كه متاثر از استفاده انبوه از وسايل سرمايشي است .
سيستم های سرمايشی كه در ايران مورد استفاده قرار مي گيرند در نقاط مختلف متفاوت مي باشند . از جمله اين سيستم ها كه عمدتاً در مناطق جنوب و شمال کشور بعلت آب وهواي گرم و مرطوب مورد استفاده قرار می گیرند ، كولر گازي مي باشد .
حدود 70 درصد از خانوارهاي ايراني در فصل گرما از كولر هاي آبي و يا گازي براي خنك كردن محيط زندگي خود استفاده مي كنند . توان کولرهای آبی درحدود 500 وات و در مورد كولرهای گازی بالغ بر 2000 وات است .
كولرهای آبی در مناطقي كه رطوبت هوا بالا است ، مانند شمال و جنوب كشور از كارايي خوبي برخوردار نیستند ، لذا در اين مناطق از كولرهاي گازي بطور گسترده استفاده مي شود . لكن درمناطقي كه شرايط آب و هوايي براي استفاده از كولرآبی مساعد است ، استفاده از كولر گازي اشتباه است .
جهت خرید اینترنتی کولر گازی از بانه با مشاوره رایگان بر روی این لینک کلیک فرمایید
مصرف بالاي انرژي الكتريكي در كولرهاي گازي ، اهميت بهينه سازي و كنترل مصرف انرژي الكتريكي را در اين وسايل ايجاب مي نمايد . مقدار انرژي مصرفي در كولرهاي گازي تابع عوامل مختلفي است كه از مهمترين عوامل تاثير گذار بر مصرف انرژي الكتريكي كولرهاي گازي مي توان به محل نصب ، سرويس و نگهداري مناسب و تناسب ظرفيت برودتي كولر با فضاي مورد استفاده ( از لحاظ مساحت ، دما و رطوبت ) اشاره نمود.
نسبت بازده انرژی E.E.r :
نسبت توان خروجی به توان ورودی هردستگاه برقی ، بازده انرژی خوانده می شود و در کولرهای گازی اين رقم از حاصل تقسیم ظرفیت سرمایشي کل به توان ورودی موثر ، بدست می آید و به E.E.r موسوم است . در هنگام خريد كولر گازي ، در كاتالوگ آن به ضريب E.E.r ، رتبه انرژي و كلاس كولر باتوجه به شرايط اقليمي منطقه توجه فرماييد . هرچه اين شاخصها بالاتر باشند ،كارايي كولر بيشتر است . براي كولرهاي با ظرفيت كمتر از Btu/h20000 ، مي بايست E.E.r حداقل برابر با 7/10 باشد.
اطلاعاتی که باید درباره یک کولر گازی داشته باشید عبارتند از:
توان گرمایش وسرمایش هر پنل
نوع کمپرسور کولر گازی:
الف : سیلندر پیستونی مخصوص هوای معتدل
ب: سیلندر پیستونی ( تروپیکال ) مخصوص هوای استوائی
ج : روتاری مخصوص هوای معتدل
د : روتاری ( تروپیکال ) مخصوص هوای استوائی
فاکتور های کلی برای خرید کولر گازی و استفاده بهینه از آن، شامل نکات زیر است :
متراژ محل مورد نظر
تعداد پنجره ها
ساعات استفاده از کولر گازی
تعداد افراد ساکن در محیط اطراف کولر گازی
کاربری مکان
** توصیه های کاربردی و مفید
1) لازم است در موقع خريد كولر گازی به مساحت فضايي كه نياز به برودت دارد توجه نماييم . درجدول زیر ظرفيت مورد نياز كولر گازي به نسبت مساحت فضای مورد استفاده ، درج شده است .
ظرفيت BTU/h مساحت (مترمربع )
9000 37-32
10000 41-37
12000 50-41
14000 64-50
18000 91-64
24000 117-91
2) اگر در واحد های طبقه آخر ساکن هستید و بالی واحد شما پشت بام است به دلیل تابش نور گرم خورشید به سقف ساختمان در تابستان و انتقال حرارت آن به واحد زیر سقف،ناگزیر باید به ازاء هر متر مربع از مساحت اتاق یا سالن برای مسکونی بین 700 تا 800و اداری و تجاری 900-1200 (BTU) ظرفیت برودتی در نظر بگیرید ولی اگر در طبقات وسط ساختمان ساکن هستید به ازاء هر متر مربع می توانید برای مسکونی حدود 400 تا 500 و اداری و تجاری 700-1000 (BTU) ظرفیت برودتی برای کولرگازی یا اسپلیت مورد نیاز خود در نظر بگیرید
3) بزرگترین عامل گرم شدن اتاقها معمولاً آفتاب است. این گرما به سرعت از راه شیشه و پنجره ها و به آهستگی از طریق دیوارهای خارجی و سقف به اتاق تحمیل می شود
چنانچه فضای مورد نظر آفتابگیر باشد به ظرفيتهاي مندرج در جدول بالا ، 10 درصد اضافه می گردد
با استفاده از موارد ذیل می توان مقدار گرمایش تحمیلی را کاهش داد:
استفاده از پرده یا کرکره داخلی
استفاده از سایبان
استفاده از شیشه های رفلکس
4) نصب اينورتر در كولرهاي گازي پنجره اي باعث افزايش راندمان آنها مي شود .
5) استفاده از مواد ضدزنگ در کولر گازی های اسپلیت باعث طولانی شدن عمر دستگاه وشبکه کندانسور و تبادل سریع گرما وسرما می شود ودر کاهش مصرف برق و راندمان نهایی تاثیر متقابل دارد.
6) نصب كندانسور كولرهاي گازي در سايه باعث جلوگيري از اتلاف ميزان قابل توجهي از انرژي مصرفي آنها خواهد شد .
7) سرویس سالیانه دستگاه که شامل شستشوی فیلتر دستگاه و اواپراتور و کندانسور دستگاه و همچنین تنظیم گاز دستگاه می باشد
اگر فیلتر دستگاه شما کثیف باشد دستگاه شما مکش ندارد و شما پرتاب بادی نخواهید داشت و محیط شما گرم می ماند و دستگاه بیهوده کار میکند و علاوه بر آن به دلیل اینکه گاز مایع به کمپرسور بر میگردد مصرف برق بیشتری نیز از حالت اول برای شما دارد
اگر لوله های کندانسور کثیف باشد علاوه بر اینکه عمر کمپرسور دستگاه را پایین می آورد آمپر مصرفی دستگاه شما بیشتر میشود.تميز بودن كندانسوركولر به لحاظ عبور جريان هوا تا ميزان زيادي از جريان برق مصرفي كولر مي كاهد .
8) در صورت امكان كولر گازي را در مسير باد نصب كنيد ، زيرا اين كار باعث انتقال حرارت بهتر در كندانسور شده و در نتيجه افزايش بازده و كاهش مصرف انرژي حاصل خواهد شد .
9) سعي شود محوطه پشت كولر داراي فضاي مناسبي جهت گردش هوا باشد .
10) درزگيري مناسب اطراف كولر ، قرار نداشتن در معرض تابش مستقيم خورشيد ، سرويس به موقع و تميز نمودن فيلترهاي هوا و رادياتور ، تاثير به سزايي در كاهش مصرف انرژي الكتريكي دارند .
11) در شهرهاي جنوبي كشور كه داراي آب و هواي بسيار گرم و مرطوب هستند ، كاشتن يك اصله درخت در نزديكي كولرگازي ، حدود 10 تا 15 درصد كاهش مصرف انرژي الكتريكي را به همراه خواهد داشت . علاوه براینکه کاشتن درخت در مجاورت ساختمانها باعث زیبایی و عایق سرما و گرمای ساختمان نیز می گردد .
12) برق مصرفي كولرهاي گازي همزمان با استفاده از لامپهاي كم مصرف ( بدليل تشعشع حرارتي كمتر اين لامپها ) به ميزان قابل توجهي كاهش مي يابد .
13) تمامي كولرهاي گازي داراي درجه تنظيم دما ( ترموستات ) هستند . لذا باتوجه به اينكه بهترين درجه برودت منزل در فصل تابستان بين 20 تا 25 درجه سانتي گراد است ، اتاق هاي خواب را از 25 درجه سانتيگراد خنك تر نكنيد . سرد کردن اتاق بیش از حد لزوم، ضمن اینکه از نظر بهداشتی صحیح نیست موجب افزایش مصرف برق و فرسایش بیهوده دستگاه می شود
14) بستن در و پنجره های اضافی
باز بودن پنجره ها در زمان های کارکرد کولر سبب فشار به کمپرسور و فرسودگی آنها خواهد شد ، همچنین سرمای تولیدی به آسانی هدر خواهد رفت. باید توجه داشت وقتی درب اضافی باز باشد کولر ما باید آن محیط هم خنک کند که سبب باز اضافی روی وسیله خواهد شد.
15) استفاده بي مورد و يا همزمان از وسايل خانگي گرمازا مانند اجاق ، سماور ، لامپ رشته ايو … باعث افزايش بار گرمايي محيط مي شود ، كه اين امر زمان كار كولرگازي را جهت رسيدن به برودت مطلوب ، افزايش داده و درنتيجه منجر به مصرف بيش از اندازه انرژي الكتريكي در كولر گازي خواهد شد . بنابر اين كارهايي نظير پخت و پز ، اتوكشي و … را درساعاتي انجام دهيد كه گرماي هوا كمتر است .
16) از کولر گازی در ابتدای شب و زمانی که آفتاب در حال غروب است استفاده نکنید. در این زمان که «اوج مصرف برق» نامیده میشود ولتاژ در کمترین سطح ممکن است و فشار بر کمپرسور کولر گازی ما را افزایش خواهد داد.
مطلب خوبی بود